Михајловићева: Женски принцип и поглед на свет доносе нам мир и стабилност

Михајловићева: Женски принцип и поглед на свет доносе нам мир и стабилност

“Данас славимо пријатељство, сарадњу, подршку и заједништво два народа, а посебно славимо жене које јесу стуб тог заједништва. Различитости нас спајају. Прошле године смо обележили 250 година од када су Словаци и Словакиње дошли на ове просторе. А питања заједништва, мира, сарадње и слободе посебно су значајна у овим временима”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, приликом посете првој колонији плетења у Старој Пазови, рекла да је значајно да сви заједно радимо на стварању једнаких услова и да подржавамо жене у предузетништву.

“Драго ми је да смо њих 917 упослили, кроз заједнички пројекат “1.000 жена”. Жене чувају нашу традицију подсећајући нас ко смо и како треба да изгледа будућност коју градимо за генерације које долазе. Ово је изазовно време за све нас. И зато је важно да још више обратимо пажњу на женски поглед на свет и на женске принципе, јер нам то доноси мир, одговорност и стабилност. Од оснивања Координационог тела 2014. године боримо се да створимо једнаке услове за политички, економски, културни живот и мушкараца и жена, где су жене посебно дискриминисане и где постоје стереотипи који онемогућавају оставривање веће родне равноправности. Хвала и медијима, важан сте нам партнер у тој борби”, закључила је Михајловићева.

Амбасадор Словачке у Србији Федор Росоха изјавио је да овакав вид сусрета и размена искустава и знања у великој мери доприноси упознавању дипломатског кора и шире јавности са културним богатством Србије.

“Томе доприноси и словачка национална мањина и зато смо данас у Старој Пазови. Рукотворине вредних Словакиња широм Војводине сведоче богатству и шароликости уникатних ручних радова, који доприносе и афирмацији наших жена, приказаних и на фотографијама Павела Суровог”, рекао је Росоха.

Виолета Јовановић, директорка НАЛЕД-а и председница Етно-мреже, у чијој организацији је уприличена и изложба фотографија Павела Суровог, рекла је да је Стара Пазова општина са добром пословном климом и да је циљ и ове колоније да славимо жене и наслеђе.

“Још један циљ колоније је да славимо 250 година суживота наших народа на овим просторима. Зато смо и одабрали елементе традиционалне словачке ношње, са циљем да се ове вредности сачувају. До сада смо организовали 18 колонија широм Србије, како бисмо старе традиционалне технике и знања сачували, а приказали јавности наше културно наслеђе које може бити покретач економског развоја и оснаживања жена. Посебна захвалност потпредседници Михајловић, која нас у томе неуморно подржава”, изјавила је она.

Марина Савић, заменица председника Општине Стара Пазова, рекла је да се у овој општини привреда убрзано развија и захвалила НАЛЕД-у што је препознао потенцијал Старе Пазове у очувању традиције и неговању мултикултуралности.

“Верујем да ћемо и кроз колонију плетења мотива са традиционалне словачке ношње изнедрити производе по којима ћемо бити препознати”, рекла је она.

Аташе за образовање и културу у Амбасади САД у Србији, Холи Зардус, рекла је да је свака ова рукотворина отисак уметности и говори о историји Србије.

“Због тога америчка амбасада подржава овакву врсту развоја, посебно како бисмо могли да оснажимо жене које су иза ових радова. Велика захвалност женама на напор који улажу, да славимо културно наслеђе, али и жене Србије”, изјавила је она.