Михајловићева: Жене у науци заслужне за нека од највећих достигнућа – на нама је да им дамо подршку и признање

„Наука је један од главних покретача друштвеног развоја и управо зато је кључно да се у области науке и истраживања поштују и промовишу принципи родне равноправности. Научнице широм света су оствариле неке од најзначајнијих резултата у науци и истраживању и заслужне су за највећа светска открића – у медицини, физици, фармацији и другим областима. Свакодневно нам показују да су једнако способне да раде на развоју истраживања и науке као и њихове мушке колеге, а на нама је да им будемо ветар у леђа и да им дамо видљивост и признање какво заслужују“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић поводом Међународног дана жена и девојчица у науци.

Михајловићева је додала да су научнице и даље недовољно заступљене у истраживачким и научним круговима и да теже добијају признање за своје успехе и постигнућа.

„И поред заједничких напора у промоцији веће заступљености жена у науци, подаци показују да су мушкарци и даље доминантни у овим областима. Услед додатних оптерећења и неплаћених кућних послова, научнице објављују мање радова, добијају мање новца за истраживање и спорије напредују у каријери“, истакла је Михајловићева.

У областима инжењерства, производње и грађевинарства, међу дипломираним студентима доминирају мушкарци са 61%, а у области ИКТ мушкарци су заступљени са чак 66%. Најновији Индекс родне равноправности за Србију показује повећање родног јаза и родне сегрегације у високом образовању, које је видљиво у томе што су жене знатно више заступљене у појединим научним областима, као што су здравље, друштвене науке, социјална заштита и уметност.

Како би остварили једнак приступ и учешће жена и девојчица у науци и радили на оснаживању жена, Генерална Скупштина Уједињених нација је 2015. године прогласила 11.фебруар Међународним даном жена и девојчица у науци.