Михајловићева: Жене, нисте саме, пријавите насиље!

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, позвала је све да пријаве сваки случај породичног и родно заснованог насиља.

“Насиље над женама и децом постојало је и раније, а сада током епидемије корона вируса у свету је око 30 одсто више случајева насиља. Процене су да је тако и код нас, али је највећи проблем у нашем друштву што се жене плаше да пријаве насиље, јер већина људи не ради, што значи да су код куће са насилником”, рекла је Михајловићева гостујући у емисији “Осврт” на Телевизији Б92.

Она је рекла да жене у таквим ситуацијама пријављују насиље преко СОС телефона или позивају невладине организације, које о томе обавештавају полицију.

“Moја порука женама је да нису саме и да треба да пријаве сваки случај насиља, као и било који комшија који види да насиље постоји. Насиље је у оваквој ситуацији много теже и јаче и подаци из света показују да чешће доводи до убистава”, навела је Михајловићева, и додала да ће наредне седмице бити одржан и посебан састанак са представницима Европске уније, сигурних кућа и других партнера управо на тему родно заснованог насиља.