Михајловићева: Жене могу бити лидерке у развоју енергетског сектора и енергетској транзицији

Михајловићева: Жене могу бити лидерке у развоју енергетског сектора и енергетској транзицији

„Верујем да жене могу бити лидери у енергетској транзицији и развоју енергетског сектора који ће се заснивати на чистој, зеленој енергији, иновацијама у овој области, новим технологијама, одговорнијем и здравијем приступу енергији и животној средини. То је прилика да се охрабри женско лидерство у овој области али и да се повећа учешће жена на позицијама где се доносе одлуке“ изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић на 66. сесији Комисије за статус жена Уједињених нација.

Михајловићева је у свом обраћању нагласила да иако климатске промене утичу на све нас, посебно негативан утицај изражен је на жене зато што оне често имају ограничени приступ ресурсима, те су зато мање заступљене на местима доношења одлука у области енергетике.

„Координационо тело за родну равноправност и UN Women кроз дугогодишње партнерство заједнички раде на увођењу родне перспективе у јавне политике и праксе у свим областима политичког, економског и друштвеног живота, укључујући и климатске промене. Неопходно је укључити родну перспективу у све јавне политике и пројекте у области обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и климатских промена не само у Србији него и у читавом региону. Ако желимо да обезбедимо родно равноправну транзицију, важно је имати на уму да жене и мушкарци имају различите енергетске потребе. Морамо променити и перцепцију да је ово сектор у којем доминирају мушкарци“, додала је Михајловићева.

Михајловићева се у свом говору осврнула и на жене које су кроз историју показале да су оне те које се боре против свих облика насиља и сукоба и показале да су способне да граде мир и стабилност.

„Данас је посебно важно оснажити жене на глобалном нивоу и дати им прилику да учествују у преговорима, јер су жене одувек биле стуб стабилности, мира и одговорности и увек се залажу за мирно решавање сукоба. Дајмо глас женама широм света које ће изградити сигурније, мирније и равноправније друштво за све“, закључила је потпредседница Владе Србије.

Овогодишња сесија Комисије за статус жена Уједињених нација као приоритетну тему има постизање родне равноправности и оснаживање жена и девојчица у оквиру пракси и политика у области климатских промена, заштите животне средине и смањења ризика од катастрофа.