Михајловићева: Жене и девојчице нису саме ни у време епидемије, позивам све да пријаве насиље

Михајловићева: Жене и девојчице нису саме ни у време епидемије, позивам све да пријаве насиље

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да жене и девојчице које трпе насиље нису саме, да сваки случај насиља треба да буде пријављен и да ће бити покренута иницијатива да се омогуће додатни начини да се оно у време епидемије COVID-19 лакше пријави.

”Као што у целом свету постоји пораст насиља у породици у време епидемије корона вируса, тако постоји и у Србији. Подаци у свету говоре да је у просеку пораст насиља око 30 одсто. Код нас опада број позива полицији, али је зато три до пет пута повећан број позивања СОС телефона. Разлог томе је што су жене у овим данима у својим кућама, заједно са насилницима. Зато је наша порука да жене нису саме и да покушамо да охрабримо жене и читаво друштво да се насиље пријављује”, рекла је Михајловићева, која је данас отворила мултисекторски састанак „Насиље над женама и девојчицама у време епидемије COVID-19“.

Она је рекла да су сви свесни да жене јесу рањива категорија у друштву и да су у време кризе још рањивије. ”Жене су на првој линији фронта јер у Србији чине 76 одсто здравственог и социјалног система, код куће брину о породици, деци, онлајн настави, старијима, док се у исто време бележи повећање броја позива СОС телефона невладиних организација за пријаву насиља”, рекла је Михајловићева, и позвала и медије да помогну у борби против насиља над женама.

Она је рекла да ће се иницирати да се, поред телефонских пријава, омогуће и онлајн пријаве насиља, онлајн тужбе, и друге опције како би заштита жртава насиља била ефикаснија. Следећи корак, према њеним речима, јесте иницијатива за заједнички састанак са министрима и надлежним институцијама из региона, које се баве проблемом породичног и родно заснованог насиља за заједнички одговор на проблем повећања насиља у породици. „Насиље у породици је пандемија која вреба из прикрајка и против ње се морамо борити, као што се боримо и против пандемије корона вируса”, навела је Михајловићева.

Шеф Мисије ОЕБС у Републици Србији, Андреа Орицио, захвалио је потпредседници Владе и Влади Србије на организацији састанка и рекао да се са њега шаље важна порука да жене и девојчице које трпе насиље нису саме и да постоји пажња усмерена ка њима у ово тешко време.

”Епидемија корона вируса није једини изазов с којим се суочавају, и зато је важно да знају да се њихов глас чује, да постоје сигурне куће и да неће бити кажњене ако пријаве насиље или напусте дом у време полицијског часа”, рекао је Орицио, и додао да ОЕБС намерава да уради анализу утицаја тренутне ситуације на жене и девојчице, са посебним освртом на жене са инвалидитетом, Ромкиње и жене које су трпеле насиље.

Стална координаторка УН у Србији, Франсоаз Жакоб, рекла је да је УН систем како широм света, тако и у Србији, указивао на критичност проблема родно заснованог насиља од почетка COVID-19 ситуације. “Посебну пажњу посветили смо најугроженијим деловима становништва, попут старијих, Рома, деце, особа са инвалидитетом, назапослених жена и оних које су изгубиле посао током кризе, као и на злоупотребу и родно засновано насиље на радном месту код жена које раде у здравственом сектору. Наше агенције су већ обавиле доста активности на терену током кризе, укључујући проширење постојећих услуга за жртве насиља у складу са овом специфичном ситуацијом и указале на коришћење алтернативних начина комуницирања када дође до случајева насиља, како би помоћ жртвама била обезбеђена правовремено”, рекла је Жакоб.

Она је рекла да УН систем има нулту толеранцију на родно засновано насиље и да је то проблем који захвата све делове друштва и да он не сме остати сакривен у кући или у канцеларији.

Мултисекторском састанку „Насиље над женама и девојчицама у време епидемије COVID-19“ учествовали су представници и представнице међународних партнера, укључујући ОЕБС, тим УН у Републици Србији, агенције из система УН, ресорних министарстава у Влади Србије, сигурних кућа и организација цивилног друштва.