Михајловићева: Жене и девојчице нисте саме, пријавите насиље јер то није приватна ствар!

Михајловићева: Жене и девојчице нисте саме, пријавите насиље јер то није приватна ствар!

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је уочи премијере представе „Мачка печена” у Театру на Брду, да и Србија учествује у глобалној кампањи УН „16 дана активизма против насиља над женама” и да родно засновано насиље није допустиво и да му се мора стати на крај.

„Задовољство ми је што данас када почиње међународна кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ имамо могућност да присуствујемо премијери представе која се бави овом веома важном темом и која ће својим приказивањем допринети нашој заједничкој борби у подизању свести о проблему родно заснованог насиља над женама. Женска права јесу нешто што је важно али о њима треба да говоримо 365 дана у години како бисмо постакли сваког да помогне у борби против насиља над женама и девојчицама. Нигде овај проблем није искорењен али верујем да можемо, ако смо заједно, да направимо озбиљне искораке. У Србији је 62 одсто жена доживело неки облик насиља након своје 15. године и има пуно оних које су храбро пријављивале насиље. Вечерас почињемо ову кампању из позоришта које је једино место одакле се ствари мењају”, рекла је Михајловићева.

Она је напоменула да је Република Србија доношењем важних нормативних и стратешких докумената показала да је спремна да се бори против насиља над женама као и да ради на мењању ставова и норми који доприносе одржавању насиља.

„Нова стратегија о родно заснованом насиљу према женама и породичном насиљу основ је за даље напоре који морају бити остварени на свим нивоима од националног и покрајинског до локалног па и индивидуалног, јер насиље није приватна ствар”, рекла је потпредседница Владе.

Представа „Мачка печена“ показује како изгледа живот једне жене у ситуацији насиља, а организатори догађаја поводом премијере представе су Координационо тело, UN Women, Министарство за европске интеграције, Делегација Европске уније у Србији и Норвешка амбасада.

 

Глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ у целом свету почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.