Михајловићева женама: Нисте саме, заједно у борби против насиља

„Јако је важно, када говоримо о родно заснованом насиљу, да не осуђујемо жене и девојке и постављамо им питања зашто нисте пријавиле до сада, шта сте чекале. Кад год се одлуче да пријаве, требало би да им сви будемо подршка. С друге стране, не могу само жртве да пријаве насилнике, јер се боје или немају снаге, свако од нас ко зна да постоји насиље треба да га пријави, а не да нам се дешава да ћемо пре пријавити ако чујемо гласну музику у стану поред, али мужа који туче жену нећемо“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму „Уранак“, истакла да је држава у претходном периоду урадила много на пољу родне равноправности и борбе против насиља нада женама, али да мора још да се ради.

„Унапредили смо законе и стратегије, радимо са полицијским службеницима, запосленима у правосуђу, здравству и социјалним установама, који су прошли обуку и имају правилнике како да поступају у случајевима насиља, који су посебно осетљиви. У односу на то како је било, много је боље, у односу на оно што желимо, мора још да се ради“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да с једне стране постоји законодавни оквир, али да са друге стране сви морамо више да радимо на борби против стереотипа и предрасуда.

„Анализе показују да свака трећа жена трпи неки вид насиља, које није само физичко, још учесталије је психичко насиље. Морамо да се боримо против стереотипа, јер ово није питање културе и обичаја, као што ни дечји бракови у ромској заједници нису обичај. Моја порука свим женама је: нисте саме. Знам да је процес мукотрпан, али постоји много могућности да се из тог пакла изађе“, рекла је Михајловићева.