Михајловићева женама: Будите одговорне према свом здрављу, идите на преглед

У Србији сваке године од рака грлића материце умре близу 500, а оболи 1.250 жена, што нашу земљу сврстава на друго место у Европи и то је поражавајући податак, поручила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др  Зорана Михајловић.

Михајловићева је поводом Европске недеље превенције рака грлића материце подсетила да је ова опака болест излечива и да је важно да жене одговорно приступе свом здрављу.

„Моја порука свим женама је да буду одговорне према себи и свом здрављу и да бар једном годишње оду на гинеколошки преглед, јер уколико се открије на време, рак грлића материце могуће је излечити“, изјавила је она.

Михајловићева је додала и да су у борби против ове болести веома важни едукација становништва и укључивање целог друштва.

"Важно је подићи свест о проблему рака грлића материце и да сви ми – државне институције, цивилни сектор и медији - дамо свој допринос како спречили да годишње 1.250 жена у Србији оболи од ове болести", истакла је Михајловићева.

Она је указала да Национална стратегија за родну равноправност, као и закон који је у припреми, посебну пажњу посвећују здравственој заштити жена и очувању репродуктивног здравља.