Михајловићева: Закон о родној равноправности спреман за Скупштину, очекујем огромну подршку посланика

„Не постоји ниједан разлог нити је ико тражио да се Нацрт закона о родној равноправности, на коме смо радили више од две године и који ће се ускоро наћи на Влади Србије, буде усвајан по хитној процедури“, изавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

„Напротив, сви посланици би требало да се добро упознају с овим предлогом закона јер је реч о изузетно важном закону који се тиче сваког појединца и око ког смо као предлагачи закона остварили друштвени консензус. Уверена сам ће овај закон, пошто га Влада Србије изгласа и упути парламенту на усвајање, добити подршку огромног броја посланика, као што већ данас огроман део нашег друштва подржава овај предлог закона“, истакла је Михајловићева. 

Председница Координационог тела за родну равноправност каже да се од самог почетка рада на овом закону залагала да се он припреми темељно и уз широк друштвени консензус, јер је ово област која дотиче цело друштво и није питање једног министарства. 

„Усвајање закона о родној равноправности од суштинског је значаја за даљи напредак Србије. Сада, када смо добили позитивна мишљења републичких институција, представника привреде, независних институција  и организација цивилног друштва, он је спреман да се нађе пред посланицима“, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да је првобитни предлог закона управо она, као предлагач, повукла из скупштинске процедуре, сматрајући да тако важан документ мора да добије подршку целог друштва.

„Обавили смо консултације са свима и обезбедили смо широк друштвени консензус. С друге стране, свесни смо и да многи говоре о родној равноправности и бољем положају жена, али да када треба усвојити овако важан закон и кренути у његову примену, појави се отпор, попут предлога да се рад свих оних који су две године радили на овом закону поништи и да се закон врати на почетак и пише поново. Против тога ћу се борити“, истакла је потпредседница Владе.

Она је подсетила да је закон усаглашен са међународним уговорима, општеприхваћеним стандардима и директивама ЕУ, који ће Србију сврстати у ред модерних и развијених земаља.

 „Родна равноправност је питање културе, развоја и будућности једне земље. Желимо Србију на том путу“, закључила је Михајловићева.