Михајловићева: Закон о родној равноправности на корак од усвајања

Нацрт закона о родној равноправности, кровног у овој области, је спреман и очекујемо да у најскоријем року буде усвојен на седници Владе и упућен у редовну скупштинску процедуру, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић након састанка са директорком Агенције УН за родну равноправност (UN Women).

Она је нагласила да се на изради закона озбиљно и предано радило више од две године, да је његово усвајање део акционог плана за Поглавље 23, те да је након консултација са свим релевантним актерима, укључујући цивилни сектор и стручну јавност, крајње време да закон буде усвојен.

„Унапређење родне равноправности и укључивање жена у политички, економски и друштвени живот земље одговорност је целог друштва и зато смо у изради закона консултовали све релевантне институције и организације. Овај закон је важан јер Србију сврстава у ред модерних европских држава и могу рећи да смо на корак од његовог усвајања“, додала је Михајловићева.

Она је рекла и да је нацрт закона који, између осталог, предвиђа укључивање већег броја жена у политички и јавни живот, економско оснаживање жена, бољу заштиту на раду услед одсуства због трудноће и родитељства, унапређење репродуктивног здравља жена, посебно жена на селу, самохраних мајки и жена са инвалидитетом, као и борбу против насиља позитивно оцењен од стране 24 институције, док се чека позитивно мишљење само два министарства.

„Задовољна сам што су готово све институције дале подршку усвајању овог, кровног, закона и што је председница Владе Ана Брнабић препознала његов значај уврстивши га у циљеве 100 дана Владе. С друге стране, очекујем да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство одбране учине исто и дају свој допринсо, имајући у виду значај доношења овако важног документа“, истакла је потпредседница Владе.

Михајловићева је саопштила да су позитивна мишљења на нацрт закона упутили: Министарство финансија, Министарство привреде, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство за заштиту животне средине, Министарство рударства и енергетике, Министарство трговине, туризма и телекомуникација;, Министарство правде, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Министарство спољних послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство омладине и спорта, Министарство културе и информисања, Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику, Министар без порфеља задужен за иновације и технологију, Министарство за европске интеграције, Канцеларија за људска и мањинска права, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, Републички секретаријат за јавне политике, Републички секретаријат за законодавство и Привредна комора Србије.

Михајловићева је додала и да су закон позитивно оценили Повереник за заштиту равноправности, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Заштитник грађана, Женска парламентарна мрежа, као и организације цивилног друштва попут Аутономног женског центра, Женске платформе за развој Србије и Удружење пословних жена Србије.

Она је истакла и да сви који желе могу се упознати са текстом закона који се налази на интернет страници Координационог тела:

https://www.rodnaravnopravnost.gov.rs/sr/dokumenti/predlozi-i-nacrti/nacrt-zakona-o-rodnoj-ravnopravnosti.

Mихајловићева је подсетила да је формирањем Координационог тела, 2014. године Србија постала једина земља која има институцију за родну равноправност на чијем је челу потпредседница Владе.

„Није случајно што смо унапређење родне равноправности и бољи положај жена поставили на тако висок ниво. Наш задатак је да поред тога што доносимо законе и стратегије, координирамо рад државних институција, али и цивилног сектора који је пуно урадио у овој области”, додала је она.

Осврнувши се на сарадњу са Координационим телом за родну равноправност, Милана Рикановић, директорка Агенције УН за родну равноправност истакла је да је Координационо тело најважније партнер UN Women.

„У претходне три године урадили смо много унапредивши законодавни и стратешки оквир. Такође, увели смо родно одговорно буџетирање и тиме Србију сврстали у ред ретких земаља које су РОБ ставили у законски оквир. Пред нама је још пуно посла како би положај жена у Србији поправили. Захваљујем се потпредседници Владе што је родна равноправност постала један од приоритета Србије“, изјавила је Рикановићева.