Михајловићева: Закон о родној равноправности доноси једнаке услове и женама и мушкарцима

„Драго ми је да ће се закон о родној равноправности ускоро наћи у парламенту, јер смо на њему радили и спремали га још 2016. године. Али, присутна конзервативност и чињеница да нећемо да прихватимо промене које се дешавају свуда око нас успоравају те процесе. Суштина закона је да и једном и другом полу, и женама и мушкарцима, обезбеди једнаке услове за живот и развој. Министарка Чомић и сви заједно спремили смо сва три закона и очекујем да се они у мају нађу у парламенту“, изјавила је у јутарњем програму ТВ Хепи потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је рекла да последње анализе показују да ћемо глобално достићи родну равноправност за 135 година, те да свако друштво, па и наше, бележи озбиљну дискриминацију са којом се жене сусрећу.

„Нови закон налаже и да се тема родне равноправности нађе у образовном систему, да се од малих ногу едукујемо и разговарамо о томе, јер из породице и школе све креће, модели које смо гледали у кући и оно што смо учили обележавају наш живот касније. Нови закон забрањује и дискриминацију жена које су на трудничком и породиљском боловању, неће моћи послодавац да вам смањи плату, премести вас на друго радно место или вас отпусти, као ни да вам поставља лична питања на разговору за посао. Закон по први пут препознаје и неплаћени кућни рад, који жене двоструко више обављају, чистећи, кувајући, бринући о осталим члановима, то кошта и мери се новцем и временом које су жене могле посветити себи, едукацији, друштвеном животу“, рекла је она.

Потпредседница Владе осврнула се и на тему насиља, рекавши да свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља, било да је реч о физичком, психичком или сексуалном.

„Тачка број један је да пружимо подршку жртвама и да им верујемо, да их не осуђујемо. А имали смо прилику да видимо различите реакције, па и неких глумица које кажу: „Мени се није десило, није ни њима.“ Зато је важна едукација и да више причамо о томе“, закључила је она.