Михајловићева: Србија 19. на свету по родној равноправности, напредак за 20 места

„Да су родна равноправност и побољшање положаја жена у Србији један од приоритета рада Владе у последњих неколико година потврђују и међународни извештаји. Све што смо претходних година урадили, било да је реч о већем броју жена у политичком животу, економском оснаживању жена, борби против родно заснованог насиља, препознато је и глобално и према последњем извештају Светског економског форума Србија се налази на 19. месту од 156 рангираних држава. Напредовали смо за 20 места“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је додала да је Србија једна од пет земаља које су оствариле највећи напредак када је родна равноправност у питању, те да смо боље рангирани од свих земаља у региону, с обзиром на то да је Словенија заузела 41. место на листи, Хрватска 45, Црна Гора 48, Северна Македонија 73, БиХ 76.

„Иако смо много тога урадили од формирања Координационог тела, ово нам је само подстрек да наставимо, јер још доста посла је пред нама. Имамо родно одговорну Владу, један од најбољих примера смо у свету по броју жена у политици, реализујемо пројекте економског оснаживања жена, јачамо институције зарад ефикасније борбе против насиља. Али, ако су процене да ће нам бити потребно 136 година глобално гледано за достизање родне равноправности, онда је јасно колико политика једнаких могућности и стварање друштва у којем и жене и мушкарци имају једнаке услове мора имати континуитет“, рекла је Михајловићева.

Према извештају Светског економском форума, најбоље рангиране су нордијске земље – Исланд, Финска, Норвешка и Шведска, док САД заузимају 30. место на листи.