Михајловићева: Са водећим светским лидерима у Паризу о родној равноправности

Са водећим светским лидерима у Паризу о родној равноправности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствује данас у Паризу свечаном отварању међународног форума „Генерација за равноправност“ (Generation Equality Forum), скупа посвећеном глобалном унапређењу родне равноправности.

Михајловићева је овим поводом изјавила да је поносна што на овако важном скупу представља Србију, која је у претходних неколико година урадила много на унапређењу родне равноправности.

„Поносна сам што сам данас ту, овде је данас цео свет, највећа конференција о родној равноправности. Разговараћемо о томе како да побољшамо услове за жене и девојчице у целом свету. Србија је препозната као држава која је направила озбиљне кораке у овој области - од формирања Координационог тела, донетих закона, посвећене борбе против насиља над женама и девојчицама, до тога да смо прва земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности и родно одговорно буџетирање. Много смо урадили, али ипак пред свима нама је још много посла, јер све док иједна жена или девојчица трпи дискриминацију или насиље, нисмо постигли циљ“, поручила је Михајловићева.

Потпредседница Владе рекла је и да је Србија захваљујући посвећеном раду и јасној политичкој вољи да се положај жена унапреди глобално препозната.

На церемонији свечаног отварања форума учествују, поред председника Француске Емануела Макрона, немачка канцеларка Ангела Меркел, потпредседница САД Камала Харис, генерални секретар УН Антонио Гутерес, директорка UN Women Пхумзиле Мламбо-Нгцука, аустријски канцелар Себастијан Курц.

Форум „Генерација за равноправност“ (Generation Equality Forum), који се одржава од 30. јуна до 2. јула у Паризу у организацији UN Women и влада Француске и Мексика, окупио је високе званичнике, председнике и премијере држава које су се кроз конкретне активности обавезале да у наредном периоду заједнички раде на унапређењу родне равноправности, пре свега кроз теме: сузбијање родно заснованог насиља, правда и економска права, репродуктивно здравље жена, лидерство, технологије и иновације у служби једнакости жена и мушкараца.