Михајловићева са УНИЦЕФ-ом: Дечји бракови озбиљно кршење људских права

Наставак добре сарадње у области родне равноправности, са посебним освртом на права деце и спречавање дечјих бракова, али и заједничке активности у области зелене агенде, заштите животне средине и обновљивих извора енергије, биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, са директорком УНИЦЕФ-а у Србији Дејаном Костадиновом.

Михајловићева је пожелела добродошлицу новој директорки УНИЦЕФ-а и истакла да је простора за унапређење успешне сарадње између две институције много.

„Поред тога што заједно реализујемо пројекат усмерен на борбу против насиља над женама и девојчицама, као и рад Националне коалиција за спречавање дечјих бракова, тема за сарадњу је много. Можемо заједно да радимо и у области енергетског сиромаштва, на новим пројектима усмереним на зелену агенду и енергетску транзицију, да теме важне за здравији живот и заштиту животне средине приближимо деци и њиховим родитељима. Важно је и да покренемо иницијативу за измену неколико важних закона који се тичу дечјих права, посебно раних и дечјих бракова, јер они представљају озбиљно кршење права деце“, истакла је Михајловићева.

Дејана Костадинова захвалила је потпредседници Владе на посвећености којом се бави темама важним за људска и дечја права.

„Изузетно је важно да са високог политичког нивоа имамо такву посвећеност и подршку. Унапређење родне равноправности је дуг процес који захтева континуирано залагање. Поред измене закона, морамо више радити на подизању свести јавности о овим проблемима, да едукујемо професионалце у свим областима, да више радимо са локалним заједницама и да се суочимо са изазовима који постоје на глобалном нивоу. Зелена агенда и заштита животне средине високо су на агенди и наше организације и отворени смо да заједно радимо и у овој области“, рекла је Костадинова.

На састанку је било речи и о потписивању споразума о сарадњи између Координационог тела и УНИЦЕФ-а, како би се дефинисали циљеви и активности даље сарадње.