Михајловићева са Марином Маљковић: Подршка женском спорту и укључивању што више девојчица у спорт

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са Марином Маљковић Протокол о сарадњи између Kоординационог тела и удружења “Институт за женски спорт”, са циљем даље промоције и пружања подршке развоју спорта код девојчица и жена.

Михајловићева је тим поводом изјавила да је поносна на дугогодишњу сарадњу са Марином, без које не би било толико успеха ни резултата у спорту.

“Kада смо пре две године припремали Европско првенство за жене у кошарци, договор је био да Марина спреми тим за медаљу, а ми као држава да обезбедимо услове да се турнир одржи. Иако многи нису веровали, медаље су ту, а Србија је показала да је добар домаћин. Зато смо и данас ту, да заједно радимо и помогнемо да се што више девојчица и жена укључи у спорт, да се што више градова и општина укључи и подржи женски спорт. Јер, знамо да две трећине девојака мисли да држава и друштво не придају довољно пажње женском спорту, а више од 50% њих одустане од спорта до краја пубертета. Ми хоћемо то да променимо, заједно са Марином, која има снагу и енергију да овај програм води. Позивам локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније да се укључе, подрже програм и да заједно правимо добре резултате”, поручила је Михајловићева.

Марина Маљковић је захвалила на томе што држава има разумевања за праве вредности и чињеници да смо на правом, европском путу демократије.

“Kао неко ко већи део године проведе у иностранству, поносна сам на своју земљу што разуме шта значи женски спорт и успехе које жене постижу. Жене доносе много медаља овој земљи и у већем броју биће представнице на овогодишњим Олимпијским играма. Kроз „Институт за женски спорт“ имамо сјајну прилику да укључимо што више девојчица да се баве спортом, и то бесплатно, што омогућавамо кроз сарадњу са Владом Србије. Радујем се сарадњи и сигурна сам, као неко ко је у спорту, да је спорт увек замајац успесима Србије”, истакла је Марина Маљковић.