Михајловићева: Препоруке послодавцима да током кризе поштују принципе економског оснаживања жена

На иницијативу потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, а у намери да се на најбољи начин одговори на изазове пандемије корона вируса и кризу коју је она изазвала и која на различите начине утиче на жене и мушкарце, упућена је листа препорука Привредној комори Србије, НАЛЕД-у, Америчкој привредној комори, Савету страних инвеститора, Српској асоцијацији менаџера и Министарству привреде да послодавци у периоду кризе поштују економске принципи оснаживања жена које прописују Уједињене нације.

„Познато је да се жене налазе у првим линијама борбе са корона вирусом, јер су већински запослене у здравственом и социјалном сектору, трговинским ланцима, пословима неге и бриге о домаћинству и члановима породице. Све то их ставља у неповољнији и осетљивији положај. Зато смо, уз подршку Делегације ЕУ у Србији, британске амбасаде и UN Women упутили препоруке послодавцима да у своје пословање укључе активности које ће утицати на смањење родног јаза који постоји у сваком друштву, а између осталог тичу се и флексибилног радног времена, очувања радних места, подршке женама жртвама насиља или усмеравања донација ка организацијама које пружају помоћ угроженим категоријама жена“, изјавила је Михајловићева.

Она је истакла да постоји позитиван одзив на ову иницијативу, те да је Српска асоцијација менаџера, која окупља више од 400 менаџера са преко 70.000 запослених, једна од организација која је подржала иницијативу.

„Сигурна сам да само удруженим снагама и у сарадњи можемо допринети смањењу негативног социјално-економског утицаја кризе на све грађанке и грађане Србије и што бржем опоравку наше привреде, којем подједнако треба да допринесу и жене и  мушкарци. Координационо тело ће, као и до сада, предузимати одговарајуће кораке у овом домену ради равноправног, родно сензитивног одговора на COVID-19, који ће узети у обзир потребе и интересе свих категорија друштва, а нарочито оних најрањивијих, којима су помоћ и подршка и најпотребније“, заклључила је Михајловићева.

Писмо препорука послодавцима за примену Принципа оснаживања жена у оквиру одговора на COVID-19, Координационо тело је припремило у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање“, у партнерству са UN Women, а уз подршку Амбасаде Уједињеног Краљевства.