Михајловићева поводом Светског дана породице: Равноправност између мушкараца и жена основа здраве породице

“Породица је не само наше уточиште и извор из којег крећемо у живот, већ и нит која нас спаја у љубави, поштовању, бризи једних за друге и заједништву. Уколико хоћемо да живимо у здравом друштву, равноправност и једнаке могућности за раст и развој сваке жене и сваког мушкарца, сваког дечака и сваке девојчице, мора бити уткана у сваку породицу и заједницу”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом обележавања Међународног дана породице, истакла да породица подразумева и заједништво у одговорности и подели обавеза.
“Знамо да жене проводе двоструко више времена у обављању послова у домаћинству и бризи о осталим члановима. Kриза због корона вируса показала је да жене преузимају огроман терет на себе - као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући. Знатно им је теже да ускладе породичне и пословне обавезе, немајући слободног времена за себе. Зато је важно да партнери, осим љубави, деле и одговорност за заједницу коју граде”, рекла је она.

Потпредседница Владе осврнула се и на проблем који погађа свако друштво - породично и партнерско насиље.
“Ако желимо да наша деца безбрижно одрастају у друштву без насиља, морамо их учити да поштују и брину једни о другима, као и да проблеме не могу решавати конфликтима и насиљем. Одговорност нас одраслих је огромна, јер смо им узори и модели понашања. Дигнимо глас против насиља, пријавимо насилнике, заштитимо жене”, закључила је Михајловићева.