Михајловићева поводом Дана сећања на жене жртве насиља: Више од 400 деце остало без мајке у претходних 10 година

„У претходних десет година 319 жена изгубило је живот само зато што су жене. Више од 400 деце остало је без мајки. И данас је питање ко су ти људи, ко су људи који могу да туку, малтретирају и убију жене? Kо су људи који тој деци нису омогућили да живе и имају срећно детињство са својим мајкама?“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је подсетила да је пре четири године, на иницијативу Kоординационог тела за родну равноправност и невладине организације “Жене против насиља”, Влади Србије, којом је тада председавао Александар Вучић, упутила предлог да 18. мај буде Дан сећања на жене које су изгубиле живот у насиљу, било да је оно породично или партнерско.

„Данас је 18. мај и четврту годину заредом ми се сећамо жена које су изгубиле живот у породичном или партнерском насиљу, али не само то, ми данас кажемо: „Стоп насиљу над женама!““, рекла је она.

Михајловићева је рекла да је један од приоритета рада Владе Србије борба против насиља над женама, али да нема тог закона и те институције и те владе на свету која се може изборити са овим проблемом уколико се сви не укључимо у борбу против насиља над женама.  

„И зато је моја порука данас прво мушкарцима: „Нисте јаки и велики уколико бијете жене, али сте велики, јаки и снажни ако пријавите насиље и борите се против тога, без обзира на то да ли је насилник ваш брат, отац, друг или пријатељ.“ Моја порука женама данас је: „Нисте саме, ту смо сви заједно да се изборимо са насиљем над женама. Зато вас позивам да пријавите насиље.“ И моја порука свим грађанима и грађанкама државе је: „Немојте посматрати насиље над женама као неку приватну ствар, као нешто што се дешава негде тамо далеко од вас у комшилуку.“ Данас свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља – било да је оно психичко, економско или физичко“, поручила је Михајловићева.

„Зато вас ја данас позивам да се заједно сваки дан боримо против насиља, да говоримо о томе и да пријављујемо насиље. Позивам вас пре свега као мајка, као жена, као другарица, као сестра и као чланица Владе Републике Србије“, закључила је потпредседница Михајловић.