Михајловићева поводом Дана сећања на жене жртве насиља: Пријавимо насилнике, насиље није приватна ствар

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, указала је данас поводом Дана сећања на убијене жене жртве насиља да је неопходна свеобухватна и координирана заштита жена и девојчица од сваког облика насиља.

„Ретко да прође дан да не чујемо да је нека жена малтретирана, сексуално узнемиравана или, нажалост, убијена. То се десило и јуче у Ваљеву и убиство ове младе жене треба да буде подсетник свима да је насиље свеприсутно, ту око нас, у нашем комшилуку, граду и да морамо сви заједно против тога да се боримо. Неопходно је адекватно, увремењено и заједничко деловање свих. Свака институција, организација, али и појединац носе део одговорности у процесу борбе против насиља и достизању нулте толеранције на насиље“, изјавила је она.

Михајловићева је поручила женама да нису саме у овој борби и позвала их да пријаве насилнике.

„Важно је да охрабримо и оснажимо жене у свом окружењу да ако трпе било који вид насиља – било оно физичко, психолошко или сексуално, да насилнике пријаве и да затраже помоћ и заштиту. И сви ми, ако знамо да насиље постоји – да то пријавимо, уместо што окрећемо главу оправдавајући насиље приватном ствари. Све док иједна девојчица или жена трпе насиље, ми као друштво не можемо да се развијамо нити да градимо бољу будућност за своју децу“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Михајловић подсетила је и да је Влада Србије крајем априла усвојила нову Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за 2021-2025, која ће уз постојећи Закон о спречавању насиља у породици допринети већој заштити жртава насиља, али и превенцији насиља.

„Стратегијом смо предвидели и формирање свеобухватног регистра, јер мислим да је важно да имамо све податке о насилнику и о сваком облику насиља - било да је реч о физичком насиљу у породици, злостављању, силовању. Само ако имамо тако обједињену јединствену евиденцију можемо да обезбедимо континуитет у праћењу понашања преступника, што би помогло у процени ризика за даље понашање и помогло даље у превенцији“, закључила је Михајловићева.

Влада Србије је на предлог потпредседнице Михајловић усвојила 18. мај као Дан сећања на убијене жене жртве насиља, као резултат заједничке иницијативе мреже невладиних организација “Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност.