Михајловићева: Подршка и солидарност са женама из Украјине, укључити их у мировне преговоре

Михајловићева: Подршка и солидарност са женама из Украјине, укључити их у мировне преговоре

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је неопходна солидарност са избеглицама из Украјине, с обзиром на чињеницу да 90 одсто избеглица из те земље чине жене и деца, које су најрањивије и најугроженије, истакавши да је кључно да жене буду део мировних преговора и на местима на којима се доносе одлуке.

Она је то изјавила после мултисекторског састанка „Избегличка криза у Украјини – положај жена и девојчица“, на којем су учествовали и представници УН, УНХЦР, Црвеног крста, представници земаља ЕУ и региона, Делегације ЕУ, Комесаријата за избеглице, организација цивилног друштва, као и представници других министарстава у Влади Србије.

„Да би рат престао мора се чути и глас жена и данас смо организовали састанак на којем смо говорили о томе колико је важно да се чује глас жена. И оних које су у Украјини у склоништима и оних које су ван својих домова и ван своје земље. Више од четири милиона људи напустило је Украјину, од чега су 90 одсто жене и деца, и они су најрањивији и најугроженији. Суочавају се са недостатком основних услова за живот, недоступна су им социјална и здравствена заштита, а посебан проблем јесте насиље над женама и девојчицама, које постоји и у мирнодопским условима, а током сукоба и криза нагло расте. Наша брига је окренута ка женама и заједно апелујемо да жене буду укључене у доношење одлука и мировне преговоре. Договорили смо се да наставимо разговоре и да учинимо све да женама и деци, који као и у сваком рату највише трпе, а ми у Србији нажалост то одлично знамо, олакшамо период боравка ван своје земље и да системски помогнемо свакоме“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да ће Србија учинити све да избеглицама које бораве у нашој земљи или само пролазе на путу ка другој дестинацији осигура основне услове за живот.

„Разговарали смо са међународним и домаћим огранизацијама, УН, УНХЦР, Црвеним крстом, организацијама цивилног друштва, амбасадорима бројних европских земаља у којима је такође велики број избеглица, и најважнија порука коју сви шаљемо јесте солидарност. Солидарност показује и Србија, у којој је око три хиљаде избеглица, многи су код својих пријатеља или родбине, али и да је само један човек или жена, ми смо спремни да учинимо све да помогнемо“, изјавила је она.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији, поновила је позив генералног секретара УН на моментални прекид ватре у Украјини и истакла да је од четири милиона људи који су избегли из ове ратом захваћене земље, више од 90 одсто жене и деца. 

„Укупно је више од 10 милиона људи расељено, од чега је четири милиона напустило Украјину. Њима су недоступне или отежане здравствена и социјална нега и заштита. Захвални смо свим земљама које су примиле избеглице, а Србији посебно на усвајању свих мера за сигуран пролаз и пријем избеглица. Хвала на гостопримству свима у Србији који прихватају избеглице и потпредседници Владе што је иницирала састанак“, рекла је она.

„Дошла сам из Украјине на самом почетку рата, прешли смо дуг пут, пешачили преко Пољске и Мађарске и стигли до Србије. Од 11. марта смо у Врању, где смо јако лепо прихваћени, због чега сам захвална свима и у Србији, као и у Мађарској и Пољској. Дошла сам са ћерком из Донбаса, где смо изгубили све. Ништа не може заменити свој дом, али смо на моменат вратили осмех на лице када смо дошли у Србију. Услови у прихватном центру су добри и хвала свима у Србији на свему“, рекла је Олена Моисиловиц, представница жена избеглих из Украјине смештених у Прихватном центру Врање.