Михајловићева: Оставите стомаке жена на миру

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, данас је најоштрије осудила и оценила опасном и крајње неприхватљивом кампању која се последњих дана појавила у јавности, а тиче се забране абортуса у Србији.

“Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. И нико нема право да се меша у то. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије и сваки покушај угрожавања права жена је недопустив. То није слика Србије као модерне демократске земље и то није друштво које желимо да градимо за генерације које долазе“, рекла је Михајловићева.

Она јe осудила сваки покушај да неко други одлучује о телу жене, као и да се жене због тога стављају на стуб срама.

“Ограничавање права на абортус је не само напад на демократију, већ може директно угрозити животе и здравље жена. Шта је следеће? Да нам се деси Пољска и да жене умиру јер им је забрањено да абортирају чак иако то угрожава њихов живот? Људи, оставите наше стомаке на миру! Право сваке жене је да одлучује о свом телу и свом репродуктивном здрављу и свако уплитање у то је недопустиво и говори нам о свепросутном патријархату, у којем је женина обавеза да рађа, па и по цену свог здравља. Оно што је потребно јесте едукација, пре свега младих, о томе како могу да имају сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу”, рекла је Михајловићева.