Михајловићева: Није грех пријавити насиље, грех је бити насилник

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је за телевизији Хепи, да насиље над женама и девојчицама постоји свуда у свету, па и у Србији, а да борба против насиља треба да буде заједнички циљ сваког појединца.

Она је рекла да постоје добри законски оквири, да постоји сарадња центара социјалне заштите, полиције, правосуђа, али да је неопходно да у ту борбу будемо укључени сви.

„Представљала сам Србију у Паризу на највећем догађају у свету, на међународном форуму „Генерација за равноправност“. Наша земља је препозната јер смо донели и Закон о родно сензитивном језику, имамо родно одговоран буџет, али треба да мењамо стереотипе који постоје код нас, да учимо децу у вртићима да насиље није прихватљиво. Данас имамо причу о Петници и бившег директора који гостује на телевизијама и брани се и ми то гледамо уместо да размишљамо о жртвама. За мене је бивши директор Петнице такође одговоран. Петница је важна научна институција, млади људи долазе тамо и представљају Србију свуда у свету. Мислим да не треба и не може да буде невладина организација, држава треба да буде део. Као што је школа Мике Алексића регистрована као предузетничка радња за производњу филмова, а бавили су се едукацијом младих. То не сме бити могуће, каже Михајловићева.

Она је рекла да је према истраживањима свака трећа жена у Србији претрпела неки вид насиља и да се таква ситуација сматрала нормалном појавом.

„Сви заједно морамо да се боримо против свих врста насиља, јер то оставља последице на живот тих жена. Имамо претходних десет година пораст броја пријава, али и даље треба да оснажујемо све да пријављују насиље. За десет година 350 жена је убијено, а 470 деце остало без мајки. Није грех пријавити насиље, грех је бити насилник“, поручила је она.