Михајловићева: Не затварајмо очи пред насиљем, пријавимо насилнике!

“Дубоко ме је потресла вест о породичној трагедији која се догодила данас у Лесковцу. Злочин у којем су живот изгубиле две младе жене, девојчица и мушкарац не може никог од нас да остави равнодушним. Још једном апелујем на све грађане и грађанке да не окрећу главу пред насиљем - оно је ту око нас и погађа цело друштво”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је додала да верује да ће полиција и надлежни органи расветлити овај случај, али да су изгубљени животи, међу којима је и једна трудница, ненадокнадиви, те да је важно да сви покажемо више бриге и емпатије једни за друге.

“Институције су ту да раде свој посао, то је један од закључака и недавно одржаног мултисекторског састанка са представницима државе, међународних организација и цивилног сектора. Али, то није довољно. Морамо сви бити сензибилнији на људе око нас. Насиље није приватна ствар, насилнике морамо пријавити, било да се ради о члановима наших породица, комшијама, рођацима”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да је претходних дана било неколико случајева партнерског и породичног насиља, што нажалост не чуди, јер у кризним ситуацијама каква је пандемија корона вируса све државе бележе пораст насилничког понашања.

“Иако у Србији није било пораста пријава насиља током трајања ванредног стања, све време смо указивали да то не значи да насиља нема. По укидању ванредног стања, то је само видљивије и, нажалост, резултирало је и данашњим стравичним убиствима. Позивам на већу позорност свих”, закључила је она.