Михајловићева: Не скупљајте политичке поене на насиљу над женама, пријавите га институцијама

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас у јутрањем програму Телевизије K1 да ће институције увек реаговати на насиље над девојчицама и женама, али да је манипулисање овом темом зарад скупљања политичким поена неприхватљиво.

„Питање родне равноправности и посебно насиља над женама и девојчицама мора да буде изнад политике. Изјава Маринике Тепић је политичка, то се не ради тако, ужасно је лоше због свих жена које то имају у свом искуству и Мариника то добро зна. Ако било ко има сазнања о сексуалном злостављању и узнемиравању жена, први задатак је да то пријави институцијама. А не да дајемо политичке изјаве и скупљамо политичке поене на тако осетљивој теми. Ако желимо да се боримо против насиља, морамо да га пријавимо институцијама“, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да Србија има добре законе и да ће ускоро бити усвојен и закон о родној равноправности, али да сви као друштво морамо да радимо више на промени свести када је реч о проблему насиља.

„Kао Kоординационо тело, ми увек реагујемо, без обзира на то да ли је реч о жени на власти или у опозицији. Нисам приметила да колегинице из опозиције то ураде у ситуацијама када су жене које су на позицијама у власти биле вређане. Kада се ради о родној равноправности и положају жена у друштву, у томе треба да смо сви заједно“, рекла је Михајловићева.