Михајловићева: Насиље према женама нам разара породице и друштво

“Друштво се покренуло, жене су се окуражиле да проговоре и пријаве насилнике који им загорчавају животе. И рекла бих да је дошао тренутак да, уместо жена, од страха дрхте злостављачи и насилници. Ипак, нисам задовољна тиме колико смо постигли, морамо много више, сви – државне институције, невладин сектор, међународни партнери, медији. Морамо да радимо више на превенцији, да радимо са починиоцима насиља, да едукујемо младе о штетности насиља. Насиље над женама и девојчицама велики је проблем друштва, оно разара наше породице, а самим тим и наше друштво”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је у данашњем интервјуу за дневни лист „Курир“ истакла да је држава унапредила нормативни оквир у овој области, али да недостаје централна евиденција насилника, за шта се годинама залаже.

“Као што мислим да треба да имамо евиденцију педофила, исто тако нам је потребан и свеобухватан регистар насилника, који би садржао све податке о учиниоцу свих облика насиља према женама. Важно је и да радимо на превенцији, да охрабримо жене да пријаве насилнике, али и да едукујемо ширу заједницу о томе шта је све насиље, да немамо тај луксуз да окрећемо главу и да сви имамо одговорност да пријавимо насилнике, а жртве подржимо. И та прича мора да крене од обданишта, улога образовног система у превенцији насиља и изградњи родно равноправног друштва је изузетно важна”, истакла је она.

Михајловићева је додала и да је улога јавних личности значајна, посебно људи који обављају јавне функције. 

“Не сме никада више да се деси оно што смо недавно чули од једног државног функционера да жене пријављују насиље четвртком, како би, док су насилници у притвору, оне могле да изађу у провод викендом. То је недопустиво”, закључила је потпредседница Владе.