Михајловићева: Наранџасто осветљени симболи порука за друштво без насиља над женама

Михајловићева: Наранџасто осветљени симболи порука за друштво без насиља над женама

"Уколико ових дана у Београду и бројним локалним самоуправама у Србији видите симболе градова осветљених у наранџасто, од Авалског торња, Бранковог и моста на Ади, тврђаве Kале у Пироту, моста Врла на Kоридору 10, Петроварадинске тврђаве у Новим Саду и многих других, помислите како би изгледало наше друштво ослобођено од насиља, толерантно и сигурно за све наше грађанке, јер ти у наранџасто осветљени симболи посвећени су управо борби против насиља над женама и девојчицама", изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је рекла да се Србија и ове године придружила глобалној кампањи "16 дана активизма протов насиља над женама" и да не званична боја кампање наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од родно заснованог насиља.

"Али ако желимо да обезбедимо будућност за жене које трпе насиље и генерације младих које тек долазе, онда морамо сви много више да радимо да насиље спречимо. Жене, нисте саме, пријавите насилнике. Мушкарци, немате право да бијете и малтретирате жене. Сви ми, немамо право да ћутимо и затварамо очи пред насиље које се дешава нашој комшиници, рођаки, мајци, сестру, жени на улици. Пријавимо насиље, спасимо животе жена", поручила је Михајловићева.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка Уједињених нација у Србији истакла је да је ова кампања једна у низу акција за подизање свести у циљу заустављања насиља над женама и девојчицама, које се наставило током пандемије COVID-19.

"У партнерству са Владом Србије и женским невладиним организацијама, Уједињене нације у Србији раде на дигиалним и иновативним решењима за спречавање насиља, за подршку женама и девојчицама и лакше пријављивање. Насиље над женама представља препреку постизању једнакости, развоју, миру, и остваривању људских права жена и девојчица. Суштина Циљева одрживог развоја - да нико не буде изостављен – се не може се испунити без искорењивања свих облика насиља над женама и девојчицама. Дивно је да се Србија придружила кампањи 16-дана активизма против насиља над женама", рекла је Жакоб.

Глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама" обележава се у целом свету. Kампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насилја над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном лјудских права. Цилј кампање „16 дана активизма против насиља над женама" је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља над женама. Kао део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, као и у Србији, а знаменитости у градовима су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.