Михајловићева: Културно наслеђе кичма идентитета, запослили смо 886 жена са села

Михајловићева: Културно наслеђе кичма идентитета, запослили смо 886 жена са села

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је вечерас празничној изложби Етномреже и отварању concept store-а са аутентичним производима Србије у хотелу Хајат у Београду и том приликом изјавила да је културно наслеђе кичма нашег идентитета те да је кроз иницијативу КТРР и НАЛЕД-а „Упослимо 1000 жена” обезбеђено запослење за њих 886.

Она је изразила захвалност амбасади Канаде на подршци, као и директору Хајата који је препознао све што сеоске жене Србије раде.

„Културно наслеђе је кичма нашег идентитета. И то је један задатак. Са друге стране стварамо услове да одређен број жена оствари приходе израђујући све ове рукотворине. Статистика није сјајна. Више од 50 % њих нема право на пензију, само 7 % су власнице земљишта, поражавајуће је да две од три жене са села немају никакво запослење. Ово је био један од начина да покренемо пројекат преко којег смо запослили 886 жена, омогућили им да имају опрему и да израдјују дивне ствари које ми купујемо и показујемо и поклањамо званицницима свуда по свету. То је наше културно наследје из свих делова Србије. Поред тога, важно је да имамо и галерију Етномрезе у Београду”, изјавила је Михајловицева.

Амбасадор Џајлс Норман истакао је спремност амбасаде да подржавају рад жена у Етномрежи.

„То је сјајан начин да подржимо сеоске средине као и културно наслеђе Србије. Одушевљен сам знањем ових жена као и квалитетом рукотворина које представљају права уметничка дела. Надам се да ће Хајат подстаћи и друге хотеле да се укључе и подрже ову иницијативу”, рекао је он.

Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а и председница удружења Етномрежа поздравила је иницијативу хотела Хајат да се аутентичне традиционалне рукотворине из Србије уврсте у понуду хотела. Она се захвалила и амбасади Канаде што подржава рад жена чланица овог удружења.

„Низ година имамо активну сарадњу и уживамо снажну подршку КТРР са којим смо покренули иницијативу 1000 жена, стотинама њих обезбедили радно ангажовање и помогли да отворе своје предузетничке радње. Велика захвалност потпредседници Михајловић”, рекла је Јовановићева.

Зафирис Лампадаридис, генерални директор хотела Хајат рекао је да су поносни што су први хотел у Београду са оваквом понудом.