Михајловићева: Доста је насиља над женама и децом, пријавите насилнике!

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да је доста насиља над женама и децом и апеловала још једном на све грађане и грађанке Србије да у ово тешко и изазовно време када је и насиље присутније не окрећу главу пред тим и пријаве насилнике.

Михајловићева је истакла да у време епидемије корона вируса све земље света бележе пораст породичног и партнерског насиља, али да Србија насиље неће толерисати.

“Моја порука свим женама је да, без обзира што ванредно стање захтева да су у изолацији и да време проводе у дому са својим партнерима и мужевима, нису саме нити заробљене. Пријавите насиље, због себе и своје деце. Тај апел упућујем и комшијама, рођацима - свима који чују или знају да се насиље дешава, пријавите насилнике. Држава неће толерисати насиље, без обзира на ситуацију у којој се налазимо”, рекла је она.

“Сви треба да буду свесни, и жене жртве насиља и насилници посебно, да институције у Србији и у време ванредног стања озбиљно и интензивно раде на решавању проблема насиља и заштите жена”, поручила је Михајловићева.

Она је подсетила да жене носе на својом леђима огроман терет ове кризе, имајући у виду да је 70 одсто жена запослено у здравству и социјалним службама, те да су жене те које већински раде у самопослугама, али и преузимају бригу о породици и домаћинству.

“Ово је време када треба да покажемо да смо солидарни и одговорни. Да помогнемо једни другима, уместо да насиљем решавамо проблеме. Велику захвалност и охрабрење дугујемо свим женама које и у време кризе пружају помоћ онима којима је најпотребније”, рекла је Михајловићева.