Михајловићева девојчицама: Знање и рад вам нико не може одузети, корачајте храбро напред

“Свим девојчицама у Србији желим данас да поручим да кроз живот треба да корачају храбро и одлучно, вођене својим сновима и циљевима. Не дозволите да вас било ко убеди да сте мање вредне или способне само зато што сте девојчице. Учите, школујте се и својим знањем и вештинама прескочите сваку препреку, јер препрека има, али су и победе тада слађе. Нека вас данашњи дан посебно подсети на то колико сте јаке и способне за највише резултате, до којих ћете доћи вредним радом”, поручила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равнорпавност, проф. др Зорана Михајловић, поводом Међународног дана девојчица, који се одлуком УН обележава од 2012. године сваког 11. октобра. 

Михајловићева је подсетила да су пред девојчицама разни изазови узроковани родним стереотипима и предрасудама које карактеришу свако патријархално друштво. 

“Иако у већем проценту уписују и завршавају факултете, као младе жене суочавају се са дискриминацијом и чувеним стакленим плафоном у каријери, изложене су вршњачком насиљу, раним и дечјим браковима, али и друштвеним нормама које одређују којим спортом или занимањем би требало да се баве. Задатак свих нас је да та уврежена схватања мењамо и да свакој девојчици, као и сваком дечаку, омогућимо једнаке услове да се образују, развијају и одрастају ослобођени стереотипа и наметнутих родних улога. Да свака грађанка и грађанин Србије имају једнаке могућности да остваре своје потенцијале”, закључила је она.