Михајловићева: Брутална злоупотреба убистава жена у политичке сврхе

“Искоришћавање злочина у којима су последњих дана живот изгубиле две жене за политичку скупљање поена  је бесрамно непоштовање према жртвама и њиховим породицама. Овако неосноване и злонамерне изјаве, какве смо данас чули од представника Странке слободе и правде могу доћи само од некога ко нема елементарно познавање озбиљности и тежине проблема. Пребацивањем кривице се никада није и неће доћи до ефикасних решења, већ само доприноси атмосфери насиља које је изнедрило овакве појаве”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић. 

Она је истакла да је насиље над женама пошаст са којом се суочавају све државе света и није питање политичке ефикасности већ одговорности целог друштва и сваког појединца.

“О томе шта је претходна власт учинила да реши овај проблем, највише говоре чињенице да су пропустили прилику за доношење неопходних закона и стратегија. Подаци говоре да је број убијених жена достигао свој трагични врхунац годину дана пре него што је започео наш рад. Насиље у породици је присутно одувек, једина разлика је што сада имамо законска и стратешка оружја за борбу против њега. Настављамо путем ка стварању друштвеног окружења са нултом толеранцијом према насиљу над женама и у том подухвату одговорност је на свима нама”, поручила је Михајловићева.