Михајловићева: Борба против насиља над женама приоритет и у време епидемије

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Србија подржала Декларацију Комитета чланица Истанбулске конвенције о примени Конвенције за време пандемије вируса COVID-19 и тиме још једном показала неупитну спремност да се бори против насиља над женама и девојчицама.

Михајловићева је подсетила да је Србија једна од првих држава која је ратификовала Истанбулску конвенцију 2013. године, чиме је не само показала политичку спремност, већ и преузела обавезу да успостави систем превенције од родно заснованог насиља, да обезбеди свеобухватну заштиту жртава и да казни починиоце, примењујући одредбе Конвенције обезбеђујући стандарде у складу са најбољом европском праксом.

„У време пандемије корона вируса све земље света бележе пораст насиља над женама, чак и до 30 одсто више. Оно на чему ми све време инсистирамо, а што и ова декларација налаже, јесте снажан координисан рад свих ресорних институција, несметана примена Закона о спречавању насиља у породици и кажњавање починиоца, подршка раду сигурних кућа и СОС линија за пружање помоћи, али и укључивање медија и јавности, како би жене биле правовремено информисане о својим правима“, изјавила је она.

Михајловићева је још једном апеловала на све грађане и грађанке да не окрећу главу пред насиљем, било да се дешава у њиховом дому или код комшија, рођака и да пријаве насилнике.
„Моја порука свим женама је да нису саме и да нису заробљене у својим кућама, без обзира на мере самоизолације. Пријавите насилнике, због вас и ваше деце, а држава ће, као и до сада, у складу са законом, преузети све неопходне мере да вас заштити а насилнике казни“, закључила је Михајловићева.