Координационо тело: Увођење родне перспективе у јавне политике кључ даљег развоја

Гордана Гаврловић, саветница потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић учествовала је данас на регионалном састанку „Родно уродњавање на Западном Балкану и у Турској“, у организацији Европског института за родну равноправност (ЕИГЕ).

„Република Србија је унапредила свој законодавни и стратешки оквир, успешно годинама спроводимо увођење родно одговорног буџетирања, због чега смо препознати као пример добре праксе у свету, једини у региону обележавамо национални Дан родне равноправности, а посебну пажњу посвећујемо увођењу родне равноправности у посебне секторе, првенствено у енергетски и сектор климатских промена. Уколико желимо да смањимо родни јаз и омогућимо једнаке могућности за жене и мушкарце, неопходно је да родну перспективу укључимо у све јавне политике, то је кључ даљег развоја“, поручила је Гавриловићева.

На састанку на којем су учествовали представници државних институција из земаља Западног Балкана и Турске, разговарало се о важности регионалне сарадње, подршци ЕИГЕ-а у процесу европских интеграција, као и значају, изазовима и могућностима увођења родне равноправности у доношење одлука и креирање јавних и секторских политика.

Делегацију Србије, поред КТРР, чиниле су представнице Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства за европске интеграције, Министарства правде и Делегације ЕУ у Србији.