Координационо тело: Потребна је регионална сарадња и повезивање свих актера како би се решио проблем насиља над женама

Представница Координационог тела за родну равноправност Зорана Димитријевић учествовала је на догађају поводом представљања друге фазе регионалног програма Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - UN Women који финансира Европска унија под називом „Заустављање насиља над женама на Западном Балкану и у Турској: Примена норми, промена свести – Фаза 2, утицај пандемије COVID-19“. Догађај је одржан у онлајн формату, а поред представница и представника Влада држава Западног Балкана, учествовале су и организације цивилног друштва, као и представници и представнице Европске уније и Уједињених нација. Тема овог догађаја су били изазови и препреке на путу превенције и решавања проблема насиља над женама током пандемије коронавируса.

„Посвећени смо промовисању и унапређењу родне равноправности у свим сферама друштва, а борба против насиља над женама је свакако један од наших најзначајнијих циљева. Влада Србије и Координационо тело на чијем челу је потпредседница Владе Зорана Михајловић претходном периоду урадили су доста на решавању овог проблема, нарочито у области нормативног и стратешког оквира, пре свега се фокусирајући на родно засновано насиље“, истакла је Зорана Димитријевић, сарадница у КТРР.

Она је нагласила да је пандемија коронавируса додатно погоршала проблеме са којима се жене у Србији, као и у остатку света суочавају, и да су мере које су предузете током трајања ванредног стања додатно повећале ризик од насиља у породици.

„Иако ће се последице пандемије коронавируса тек манифестовати, већ сада је јасно да су неке од негативних последица пандемије по жене и девојке управо повећан ризик од насиља у породици, родно заснованог, као и сексуалног насиља. Осим тога, економске последице су такође видљиве, нарочито у броју жена које су од почетка пандемије изгубиле посао, као и у повећаном обиму неплаћеног кућног посла који обављају најчешће жене. Услед овога, многе жене постају делимично или у потпуности економски зависне о своје партнере, што доводи до тога да је у таквим ситуацијама нарочито тешко пријавити насилника у породици или напустити злостављача“, истакла је Димитријевић.

Учесници и учеснице дискусије су истакли значај регионалне сарадње и укључивања свих релевантних актера, од државних институција, невладиних организација, до медијских радника и представника међународних партнерских организација.

„Насиље над женама је и иначе веома комплексан проблем, а посебно током кризе изазване глобалном пандемијом, и решавање овог проблема захтева мултисекторски приступ. Како је ово питање од великог значаја за читав регион, овакви сусрети на којима делимо искуства и учимо једни од других су изузетно важни за све нас. Све док постоји и једна жена која трпи насиље, нисмо решили овај проблем“, нагласила је Димитријевић.

Циљ целокупног пројекта је заустављање родно засноване дискриминације и насиља над женама на Западном Балкану и у Турској, са фокусом на жене из угрожених и маргинализованих група, као што су жене са инвалидитетом, жене из сеоских подручја и Ромкиње. Поред тога, један од најважнијих очекиваних исхода пројекта је усвајање и адекватна примена законодавног оквира и усклађивање домаћег законодавног оквира држава Западног Балкана и Турске у области родне равноправности и превенције насиља над женама са међународним стандардима у овој области, као и правним тековинама Европске уније.