Држава је ту да подржи жене предузетнице, јер оне представљају добробит за цело друштво

Представник Координационог тела за родну равноправност, Александар Џелетовић, учествовао је данас на конференцији под називом ,,Снажне.Храбре.Важне“ и том приликом представио рад Координационог тела за родну равноправност, положај Србије у трећем Индексу родне равноправности и излагао о учествовању КТРР у економском оснаживању жена.

,,Од свог оснивања, КТРР учествује у економском оснаживању жена предузетница кроз пројекте са домаћим и међународним партнерима. Разлика у заради између жена и мушкараца, према последњем Индексу, изражена је највише због недостатка почетног капитала и имовине жена за покретање бизниса, као и због недостатка времена за професионалним усавршавањем, услед неплаћеног кућног рада. Држава је ту да подржи жене предузетнице, јер оне представљају добробит за цело друштво, а само кроз мултисекторску сарадњу можемо да урадимо много више на стварању једнаких могућности за жене и мушкарце“ закључио је Александар Џелетовић, представник Координационог тела за родну равноправност.

На конференцији су представљени резултати истраживања о женском предузетништву и могућностима његовог развоја које је компанија Лидл Србија спровела у сарадњи са фондацијом Ана и Владе Дивац. Истраживање је показало који су изазови жена које почињу да се баве предузетничким послом, са којим препрекама се суочавају и на који начин се такве препреке превазилазе.
Право на учешће у конкурсу пројекта ,,Снажне.Храбре.Важне“, који за циљ има економско оснаживање жена, имале су предузетнице, привредна друштва, регистрована пољопривредна газдинства у Србији која се баве производњом из сегмента хране, додатака прехрани или козметике, производа за негу и лепоту – чији су власници жене.

Пројекат је обухватио 26 учесница и 30 њихових производа који ће бити пласирани на тржиште у сталном Лидловом асортиману почев од 6. октобра 2022. године.

Конференција је организована од стране компаније Лидл Србија.