Божовић: Важно је о темама насиља према женама и девојчицама извештавати на адекватан начин

Насиље над женама
Насиље над женама
-
-

Председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић учестовала је конференцији о етичком и недискриминаторном извештавању о насиљу према женама у онлајн сфери у организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) заједно са Београдским центром за људска права, а уз подршку Норвешке амбасаде у Народном позоришту у Београду.

Божовић је учеснике поздравила у име потпредседнице Владе и председнице Координационог тела Маје Гојковић и истакла да данашња конференција, која је део кампање „16 дана женског активизма“, обједињује културу информисања и људска права.

„Један од неизоставних елемената у процесу пуног остваривања принципа родне равноправности, односи се на стварање оквира, да се о важним темама и озбиљним проблемима, као што је насиље према женама и девојчицама, извештава и говори на адекватан начин“, рекла је Божовић.

Како је напоменула, моћ медија је један од најважнијих савезника у едукацији, информисању и подизању свести јавности о родно заснованом насиљу.

„Свесни смо да медији у Србији често доприносе подржавању родних стереотипа, негативно и сензационалистичко извештавање, „ окривљавању жртве“, чак да налазе оправдање за родно засновано насиље, фемицид и дискриминацију“, упозорила је Божовић.

Божовић је напоменула да ће данашња конференција и представљање публикације „ Водич и препоруке за етичко и недискриминаторно извештавање о насиљу према женама и девојчицама у онлајн сфери, фемициду и родно заснованој дискриминацији“ коју су израдиле експерткиње Београдског центра за људска права допринети капацитету медија, професионалног и објективног извештавања о осетљивој теми, насиља над женама и девојчицама.

Према њеним речима, осим информативне медији имају и едукативну функцију, објашњавајући феномен насиља и као предуслов за његово адекватно разумевање, препознавање и реаговање.

„Слобода изражавања и право на информисање, посебно у дигиталном свету непосредно су повезани, па је изузетно важно усмеравање и јачање медија, како би своју моћ користили за изградњу одговорних ставова јавности и неговање културе људских права.

Божовић је нагласила да Координационо тело за родну равноправност даје пуну подршку циљевима пројекта, у складу са својим задацима и опредељењем Владе Србије да ради на промовисању политике нулте толеранције према насиљу над женама и девојчицама.