Право на абортус је основно људско право, отпори не смеју да обесхрабре

„Укидање права на абортус је напад на демократију, савремене вредности и кршење основних људских права, јер је то одлука која може угрозити здравље и живот жене. Верујем да су многе жене широм света уплашене за своје животе после одлуке суда у САД. Ко има право да родитељима забрани да планирају породицу? Право на абортус је основно људско право и треба да буде загарантовано и о томе треба жена да одлучује. У супротном, питање је да ли ћемо жене посматрати као свесна бића, која су способна да одлучују, или ћемо их свести на ниво инкубатора“, изјавила је, гостујући на Телевизији Тањуг, Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе и председседнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије, проф. др Зоране Михајловић.

„Све чешће у нашој и светској јавности слушамо појединце и покрете који се залажу за то да се укине право на абортус. Пре одлуке суда у САД, имали смо одлуку у Пољској, као и случајеве у Хрватској. Став Координационог тела за родну равноправност Владе Србије и председнице Координационог тела проф. др Зораное Михајловић је потпуно јасан. Абортус је неотуђиво право жене, које је у Србији регулисано уставом и законом. У нашој земљи је Законом о поступку прекида трудноће у здравственим установама јасно регулисано да се прекид трудноће обавља искључиво на захтев жене која је старија од 16 година, и то до 10. недеље трудноће, а регулисано је и у другим случајевима, када одлучује конзилијум или етички одбор. Зато је потребно радити на превенцији и едукацији, иако је број абортуса у Србији преполовљен у односу на 2010. годину“, рекла је Гавриловићева.

Она је истакла да, упркос отпорима, борба за једнака права мушкараца и жена у Србији неће престати и да је за успех на овом пољу потребан широк друштвени консензус.

„Координационо тело за родну равноправност и потпредседница Владе Зорана Михајловић већ осам година, од оснивања, раде на оснаживању жена, боре се за једнаке услове и могућности и за жене и за мушкарце. Али, то није питање само за државу, већ за читаво друштво. За цивилни сектор, за образовне институције, за медије. И наилазимо на отпор све време, нажалост жене у јавном дискурсу често буду вређане, као што су и потпредседницу Владе називали разним погрдним именима. Ипак, то нас неће обесхрабрити и наставићемо да се боримо и против таквих појава и реагујемо на сваку ситуацију“, рекла је она.