Михајловићева: Потребна нам је централна евиденција случајева насиља у породици

Михајловићева: Потребна нам је централна евиденција случајева насиља у породици

„Ове године смо усвојили Закон о родној равноправности, израдили смо и Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и уз Закон о спречавању насиља у породици нормативни оквир у овој области је унапређен. Оно што недостаје и на чему морамо да радимо је успостављање централне евиденције о насиљу у породици, како би ефикасније пратили примену Закона. Зато смо и кроз нову Стратегију иницирали формирање свеобухватног регистра који би садржао све податке о учиниоцу свих облика насиља према женама“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је на данашњој седници Савета за сузбијање насиља у породици истакла да би се свеобухватним регистром обезбедио континуитет у праћењу понашања насилника што би помогло у процени ризика од свих облика родно заснованог насиља и створило услове за превентивно деловање.

„Важно је да радимо на превенцији, да охрабримо жене да пријаве насилнике, али и да едукујемо ширу заједницу шта је све насиље, да немамо тај луксуз да окрећемо главу и да сви имамо одговорност да пријавимо насилнике а жртве подржимо, као и да додатно оснажимо сигурне куће. Подсетићу и да смо кроз рад Националне коалиције за окончање дечијих бракова предложили измену Породичног закона, да се укине могућност склапања малолетничких бракова, као и иницијативу за измену Закона о спречавању насиља у породици јер малолетнички бракови треба да буду препознати као насиље“, рекла је она.

Председавајућа Савета за сузбијање насиља у породици министарка правде Маја Поповић истакла је да су се од почетка примене закона, 1. јуна 2017. године групе за координацију и сарадњу састале 10.848 пута и размотриле 192.220 пријавлјених случајева насиља у породици, те израдиле 61.327 индивидуалних планова заштите и подршке жртви. У истом периоду заменици јавног тужиоца су поднели 72.344 предлога за продужење хитне мере, а судови у Републици Србији су у 70.732 случаја продужили хитне мере за 30 дана.

Седници Савета за сузбијање насиља у породици присуствовали су и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић, државне секретарке Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства за бригу о породици и демографији, заменица Републичког јавног тужиоца, помоћница министра здравља, представници Министарства за људкса и мањинска права и друштвени дијалог и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.