Михајловићева поводом Међународног дана девојчица: Оснажене девојчице одрастају у јаке жене, а оснажене жене мењају свет

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, честитала је свим девојчицама у Србији 11. октобар - Међународни дан девојчица, који су Уједињене нације прогласиле 2012. године.

„Ово је дан у којем славимо наше девојчице и све оно што оне јесу и што би могле бити.

Од оснивања Координационог тела моја замисао је била да направимо бољи свет за вас. Да иницирамо праведније законе, да створимо више прилика, да се изборимо за већу једнакост и да будемо равноправне. Да данас ви, а сутра ваша деца, живе у бољем свету него што су живеле наше мајке и баке.

Користим овај дан да вам кажем колико сте важне, колико је ваше мишљење битно и колико свет зависи од вас.

У овом изазовном времену, у којем се девојчицама и женама широм света одузимају основна људска права, поносна сам што одрастате у држави која се бори да прошири ваша права, а не да их ускрати.

Ви, девојчице, будуће предузетнице, докторке, политичарке, спортисткиње, лидерке, доносиоци одлука- ви сте наша будућност.

Једна девојчица може да промени свет и не дозволите да вам ико каже да та девојчица нисте баш ви!

Јер промене долазе са идејама и маштом - и зато сањајте, маштајте, образујте се, говорите наглас, борите се да се ваш глас чује и никада не дозволите да вас неко утиша. Сачувајте увек своју интелектуалну независност и властито промишљање!

Много тога је до сада урађено и резултати су већ видљиви - у смањеној разлици у платама, у новим законима, у томе што се више жена укључује у образовање и науку, и у томе што имамо више жена него икада на водећим позицијама. Међутим, наш посао не престаје овде, ми настављамо да се боримо док свака жена и девојчица не осети пуну равноправност и једнакост прилика.

И за крај, желим да кажем да оснажене девојчице одрастају у оснажене жене, а оснажене жене мењају свет.“