Михајловићева: Од почетка године убијено 20 жена, потребни јача координација и централни регистар насилника

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је од почетка године 20 жена убијено у породичном и партнерском насиљу и да је неопходна јача координација надлежних институција, као и успостављање јединственог регистра насилника. 

“Држава је донела све важне законе, стратегије и акционе планове у овој области и жене су данас охрабреније да насилнике пријаве. Насиље над женама је огроман друштвени проблем, од почетка године убијено је 20 жена, више од 350 њих у последних 12 година, то су страшни подаци. Оно што је неопходно је јача координација, да се утврди да ли је било пропуста у раду, али и више рада у превенцији насиља. И то је одговорност свих нас - државе и друштва у целини. Подсећам, Координацино тело је тражило и хитно формирање јединственог регистра насилника који би садржао све податке о учиниоцу свих облика насиља према женама, како би се ефикасније пратила примена законског и стратешког оквира”, изјавила је она. 

Михајловићева је поздравила и иницијативу министарке правде Маје Поповић и поверенице за равноправност Бранкице Јанковић да се измени Закон о кривичним санкцијама. 

“Важно је да се пропише обавеза надлежних органа да, по службеној дужности у случајевима родно заснованог и породичног насиља, обавесте жртву о пуштању из затвора, као и иницијатива ка бољој координацији и раду надлежних институција и установа ради спречавања насиља у породици и заштите од насиља у породици. Ми смо иницирали и измене Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици, по којима рани и дечји бракови морају да се третирају као облик трговине људима и насиља у породици. Све док иједна жена трпи насиље или је жртва породичног и партнерског насиља, наш посао није завршен”, истакла је Михајловићева.   

“Статистика је поражавајућа, уместо жена жртава насиља, уместо деце која су остала без мајки, а више од 400 њих је у последњих десет година остало сирочад, хајде да бројимо насилнике који су прописно кажњени за злочине које су починили. Да нам се не понови да насилник изађе из затвора и убије жену. Али и да више радимо на превенцији, на едукацији младих да препознају шта је све насиље, на едукацији друштва да насиље није приватна ствар, да не окрећемо главу и да смо дужни да одреагујемо ако знамо да насиље постоји”, закључила је она.