Михајловићева и Лили Бен Ами: Сарадња у борби против насиља над женама и девојчицама, Србија посвећена родној равноправности

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Јахелом Виланом, амбасадором Израела у Србији, и активистикињом Лили Бен Ами о сарадњи у борби против насиља над женама и девојчицама и родној равноправности.

Она је истакла да је питање родне равноправности веома важно за Владу и Министарство и навела да је Србија посвећена овој теми, а од 2014. године и институционално, оснивањем Координационог тела за родну равноправност.

„Мислим да је и у Србији могуће спровести идеју о коришћењу дигиталних иновација, софтверских решења и апликација у спречавању насиља над женама и борби против родно заснованог насиља над женама и девојчицама и насиља у породици. Велико задовољство ми је што сте овде, посебно у периоду у којем низом акција обележавамо 16 дана активизма. Оно што ваша организација ради је потпуно ново свуда у свету и мислим да постоји простор да заједно унапредимо, пре свега користећи иновације и информационе технологије, борбу против насиља над женама и технологије искористимо како бисмо сачували животе. Такође, желимо да сарађујемо са вашом организацијом и када је у питању размена искустава, евентуална измена законодавног оквира и да добра искуства пренесемо и спроведемо код нас. Борба против насиља над женама и девојчицама је за нас јако важна и у последњих седам година од оснивања Координационог тела направили смо озбиљне помаке и унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације“, рекла је Михајловићева.

Лили Бен Ами, оснивачица Форума Михал Села (Michal Sela), представила је рад организације и начин на који је ИТ сектор допринео борби против насиља над женама, стварајући апликације које сигнализирају да је жена у опасности.

„Наш циљ јесте да једну локалну причу пренесемо на глобални ниво. Моју сестру је убио њен супруг, није до тада било никаквог насиља. Желимо да утичемо на људе да знају шта се око њих дешава, како да препознају и пријаве проблем. Успели смо то захваљујући сарадњи са јавним, приватним сектором и са владиним и невладиним организацијама. На апликацијама су радиле и жене које су претпреле насиље, полиција, војска, бројни инжењери. Желимо да пренесемо сва искуства и помогнемо да и у Србији заживи овај пројекат. Моје порекло је одавде, моја бака се током Другог светског рата борила на страни партизана и преживела Холокауст. И лично ми је стало да Србија учествује, на свој начин, у овој акцији“, рекла је она.

 

Састанку је присуствовао и амбасадор Израела Јахел Вилан, који је захвалио потпредседници Владе на сарадњи, посебно у области борбе против насиља и питањима у вези са родном равноправношћу.