Михајловићева: Женама је место у САНУ, лоша порука руководства

“Српска академија наука и уметности избором нових 30 академика, међу којима нема ниједне жене, шаље лошу поруку грађанима и грађанкама Србије. Да ли то значи да ниједна образована, успешна, радна и вредна жена није заслужила да буде у САНУ? Било би добро да се ту ствари мењају, пре свега у свести, да је неопходно да стварамо једнаке услове и за жене као и за мушкарце, да могу да буду део тако важне институције”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, на питање новинара у Влади Србије да прокоментарише одлуку САНУ, истакла да оправдање не може бити да се нису јавиле или интересовале, већ да руководство академије мора да ради на стварању једнаких могућности за све.

“Жене бројно више уписују факултете, бројно више их и завршавају, 59 одсто је жена међу дипломираним студентима и бројно више докторирају, 57 наспрам 43 одсто. Жене су вредне, образоване, са озбиљним проналасцима и за све, и треба да нађу место у таквим институцијама. Одлука САНУ о избору нових 30 чланова, без иједне жене, није добра”, изјавила је Михајловићева.