КТРР: Подршка развоју женског спорта

КТРР: Подршка развоју женског спорта

„Поносни смо на сарадњу коју смо као Координационо тело за родну равноправност са „Институт за женски спорт“ Марине Маљковић остварили. Поред подршке врхунским спортисткињама која је неупитна, желимо да кроз заједнички рад допринесемо већем укључивању девојчица у спорт, да развијамо женски спорт“, изјавила је Гордана Гавриловић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност.

Она је, на догађају „Института за женски спорт“ на којем је организован завршни спортски час за девојчице а потом и одржана хуманитарна лицитација вредних личних предмета амбасадорки спорта, те уручене донације друштвено одговорних компанија клиникама у Србији, истакла да је важно девојчицама показати ко су прави узори.

„У Србији у узрасту од 5 до 19 година има скоро пола милиона девојчица, а знамо да више од 50 одсто њих до краја пубертета одустане од спорта и тел 1/3 мисли да друштво подржава девојке да се бави спортом. И зато смо и данас ту да им покажемо ко треба да им буду узори – било да говоримо о Соњи, Милици, Дајани, Зорани, желимо да их мотивишемо и охрабримо да се баве спортом, јер, само ако смо физички активне, то нам је предуслов и да будемо здраве“, поручила је Гавриловићева.

Она се захвалила Марини Маљковић на свему што чини за развој женског спорта и позвала локалне самоуправе, али и друштвено одговорне компаније да подрже „Институт за женски спорт“ и програм који је Марина Маљковић осмислила како би се што више девојчица укључило и почело бавити спортом.

„Верујем да да ће све оне девојчице које су и данас на Маринином завршном часу заиграле омиљене спортове видети да ако нешто довољно желе, ако су посвећене, образоване, вредне и радне – границе не постоје! И да нико им не може рећи да нешто не могу „јер су девојчице“. А ми, одрасли смо ту да им омогућимо да имају једнаке услове да се развијају, сазревају и живе, у друштву ослобођеном насиља и дискриминације. Данашњи догађај је посебан и због свог хуманитарног карактера. У овако изазовним временима важно је да не заборавимо да су јединство, солидарност и емпатија вредности на које морамо да се ослонимо. И још један начин да одамо захвалност медицинским радницима на свему што чине како би спасили наше животе. Нема ничег важнијег од генерација које здраво одрастају, то је наш залог за будућност“, закључила је она.