Михајловићева поводом Међународног дана девојчица: Снага је у вама да остварите своје снове

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, честитала је свим девојчицама у Србији Међународни дан девојчица, који се одлуком Уједињених нација од 2012. обележава сваког 11. октобра у целом свету.

“Драге девојчице, нека вас и данашњи дан подсети и охрабри на то колико сте посебне, јаке и способне да у животу остварите све што пожелите! Та моћ је у вама. Желим вам да се посветите школи и да се образујете, јер знање, рад и резултате вам нико никада не може одузети. Поносно корачајте у сваки нови дан вођене својим сновима!”, поручила је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да се девојчице суочавају са различитим изазовима, од дискриминације у образовању и здравственој заштити, преко раних бракова, до вршњачког насиља.

“Само друштво у којем сви имају једнаке шансе за раст и развој може да иде напред и ка таквом модерном друштву стремимо. Да омогућимо да жене буду једнако плаћене за исти рад, да неплаћене послове равномерно распоредимо и вреднујемо женски рад, да се свакодневно боримо против насиља којем су жене изложене и да сви заједно допринесемо уклањању стереотипа који свако друштво спутавају”, рекла је она.