Представљена прва економска анализа о неплаћеним пословима: Жене двоструко више оптерећене

„Република Србија је стратешки опредељена за развој политика једнаких могућности за жене и мушкарце које воде ка просперитетном друштву. Потпредседница Владе Зорана Михајловић чврсто стоји иза ове теме и као жена која успешно води претежно мушки сектор доприноси борби против родних стереотипа. Неплаћени послови старања о домаћинству и деци треба да буду вредновани и једнако расподељени, како би сви грађани и грађанке могли да остваре свој пуни потенцијал“, изјавила је данас Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност.

Она је, на представљању прве економске анализе о неплаћеним пословима старања у домаћинству, рекла да је важно да жене проводе време тако да могу равноправно да учествују и напредују на тржишту рада.

„Жене су те које двоструко више времена проводе у овим неплаћеним пословима, у бризи о деци и старима, што је најчешће разлог за скраћено радно време или одустајање од прилика да се усавршавају и напредују на компетитивном тржишту рада. То сви заједно треба да мењамо, јер је то питање трансформативних промена, зарад напретка целог друштва“, рекла је Лончар.

Заменица британске амбасадорке Ребека Фабрици цитирала је списатељицу Вирџинију Вулф и њену оцену “да не постоје биографија или историја које говоре иједну реч” о неплаћеном раду у кући који претежно жене свакодневно обављају. 

„Овај невредновани, непризнати и неплаћени рад је у основи препрека за економску независност и истинску слободу жена.  Све док не достигнемо једнаку поделу неплаћеног рада, тешко да ћемо моћи да говоримо о родној равноправности у другим сферама живота. Овај проблем је постао додатно видљив током мера примењених због епидемије Коронавируса.  Стога смо, кроз Фонд за добру управу Британске владе, подржали и UN Women и Координационо тело за родну равноправност Владе Србије, јер ово посматрамо као питање које ће утицати на квалитет свих реформских процеса“, истакла је Фабрици.

Милана Рикановић, директорка Агенције УН за родну равноправност и осназивање жена (UN Women) истакла је да смо доста тога постигли у претходним годинама али да је доста посла пред нама и да није случајно да је држава у Националну стратегију убацила меру прерасподеле послова старања у домаћинству.

„Али то захтева промену свести, промену културе и промену друштва. И захтева време. Морамо да креирамо партнерства да би смањили тих 99 година колико нам глобално треба за достизање равноправности. Важно је да се препозна и постане видљива вредност коју као чланови друштва доприносимо обављајући неплаћене послове и да се заједно боримо против родних стереотипа“, рекла је Рикановићева.

Прва економска анализа неплаћених послова у области старања спроведена је у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање - прерасподела неплаћеног рада“, који заједнички реализују Координационо тело за родну равнорпавност и UN Women уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде у Србији.