Михајловићева: Кућни послови које жена ради вреде плату од 546 евра!

“Жене у Србији проводе дупло више времена у обављању кућних послова и бризи о домаћинству и члановима породице. Када би ти послови постали видљиви и када би им се придодала економска вредност, то би значило да би жене месечно зарађивале 546 евра”, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равнорпавност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је поводом израде прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања, које су заједно спровели Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са UN Women и уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији, истакла да су неплаћени послови старања разлог за неактивност жена на тржишту рада у много већем проценту него код мушкараца.

“Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о деци и другим члановима породице, док само четири одсто мушкараца тврди исто. Криза због корона вируса додатно је показала да жене преузимају огроман терет на себе - као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући. Знатно им је теже да ускладе породичне и пословне обавезе, немајући слободног времена за себе. Ова анализа је први и важан корак у планирању наших даљих активности како бисмо ствари у овој области променили набоље. Јер само друштво у којем су сви грађани и грађанке задовољни и имају једнаке могућности је друштво које може да напредује”, рекла је она.

Ребека Фабрици, заменица амбасадорке Велике Британије у Србији, изјавила је да неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији, као и у свету.

“Пандемија вируса корона и мере за сузбијање оголиле су и повећале сав тај неплаћени рад који углавном обављају жене. Сматрали смо да је од изузетне важности да подржимо Координационо тело за родну равноправност и UN Women у изради ове анализе и отварању разговора у јавности о овој великој теми у циљу равномерне расподеле неплаћених послова старања, већег укључивања жена на тржишту рада, као и адекватне подршке заједнице”, рекла је она.  

Милана Рикановић, директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), истакла је да захваљујући овој анализи коначно знамо која је економска вредност неплаћеног, невидљивог и непризнатог рада у Србији који жене обављају сваког дана у години, прековремено, без боловања и годишњег одмора.

“То је први корак на путу ка друштвеном и економском признању те вредности, и надамо се да ће послужити као основа за креирање политика и система подршке и услуга у заједници у чијем недостатку управо и долази до оволике количине неплаћеног рада”, рекла је Рикановићева.

Прва економска анализа неплаћених послова у области старања спроведена је у оквиру пројекта “Родно одговорно управљање - прерасподела неплаћеног рада”, који заједнички реализују Координационо тело за родну равноправност и UN Women, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији.