Истанбулска конвенција кључ у борби против насиља над женама и девојчицама

У оквиру глобалне кампање „16 дана активизма против насиља према женама“ представница Координационог тела за родну равноправност Љиљана Лончар учествовала је на регионалном форуму „Промоција примене Истанбулске конвенције на Западном Балкану и Турској“, која је одржана у Скопљу 27-28. новембра.

Истичући значај свеобухватних и координираних политика и инклузивних партнерстава у борби против насиља према женама и родно заснованог насиља, Љиљана Лончар је истакла да је Влада Републике Србије показала спремност за пуну примену Истанбулске конвенције, управо ратификацијом  конвенције  и оснивањем Координационог тела за родну равноправност, у складу са ћланом 10 Конвенције.

„Овај национални координациони механизам надлежан је за координацију, спровођење, праћење и процену политика и мера за спречавање и борбу против насиља према женама, а посебно је значајно што њиме председава потпредседница Владе, проф.др. Зорана Михајловић, јер је тиме држава потврдила високу политичку одговорност и спремност да се бори против насиља према женама“, рекла је Лончар.

На панелу посвећеном свеобухватном одговору државе на насиље према женама, Лончар је нагласила да је Србија 2. јула поднела први државни извештај о примени Истанбулске конвенције Гревио групи надлежној за праћење примене Конвенције.

„Извештај је избалансиран и заснован на подацима и информацијама које смо прикупили координираним радом од 260 различитих органа који су сви били укључени у процес израде извештаја. Очекујемо почетком марта евалуциону посету Гревио представника и радујемо се  могућности да детаљније поразговарамо о налазима из извештаја, јер ће нам то помоћи да даље  унапређујемо праксу поступања и рад на превенцији и подизању свести о неприхватљивости насиља према женама и родно заснованог насиља“, рекла је она.

Учесници форума са Западног Балкана и из Турске су међусобно разменили досадашња искуства и праксе у овом домену и разговарали о изазовима у примени стандарда Конвенције.  Закљуцчили су да је заједнички, координиран рад и државног и цивилног сектора од пресудног значаја за благовремен и ефективан одговор државе на насиље према женама и да је овај регионални форум важан корак ка јачој регионалној сарадњи, доследнијој и ефикаснијој примени међународних стандарда и укључивању свих релевантних актера који се баве питањима насиља према женама и родно заснованог насиља.