Михајловићева: Након две и по године рада, закон о родној равноправности спреман за усвајање

На изради закона о родној равноправности радили смо две и по године и након што смо постигли широк друштвени консензус, он је коначно спреман за усвајање, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је, представљајући закон новинарима, изјавила да ће закон посебну пажњу посветити превенцији насиља над женама, мерама за економско оснаживање жена, јер оне представљају привредни потенцијал друштва, али и увођењу квота које ће обезбедити минимум 40 одсто жена у у управљачким и надзорним телима за образовање, науку, културу, информисање и спорт, као и у међународним организацијама.

„Наш циљ је да оснажимо жене и пружимо им могућност да се укључе у политички, економски и друштвени живот земље“, рекла је Михајловићева.

Она се захвалила свим државним институцијама, министарствима, као и независним органима и агенцијама, јер су заједно радили на припреми овог закона, било као чланови радне групе или у току консултација.

„Родна равноправност није питање само једног министарства, већ целог друштва и зато желим да се захвалим свим институцијама на преданом раду. Ако хоћемо да идемо напред, морамо да мењамо односе у друштву и размишљања која ће довести до једнаких могућности за мушкарце и жене. То је питање културе, развоја и будућности земље“, изјавила је потпредседница Владе.

Реагујући ја негодовање Женске платформе за развој Србије и других организација цивилног друштва што закон још увек није усвојен, Михајловићева је рекла да разуме и дели њихову забринутост, јер се заједнички дуго и озбиљно радило на његовој припреми.

„Закон о родној равноправности део је акционог плана за Поглавље 23 и сврстан је у циљеве 100 дана Владе. С обзиром да је више од 25 институција, независних органа и цивилног сектора дало позитивно мишљење на текст закона, сматрам да би било јако штетно да га вратимо на почетак и не усвојимо у најскоријем року“, додала је она.

Михајловићева је на презентацији закона новинарима представила новог државнох секретара задуженог за родну равноправност и положај Рома и РОмкиња у Србији, Ненада Иванишевића.

„Част ми је бити у тиму који има циљ. Овим законом сврстаћемо се у ред модерних и развијених земаља“, изјавио је Иванишевић.

Саветница потпредседнице за родну равноправност Бранка Драшковић подсетила је да је у питању кровни закон који задире у све сфере друштва, рекавши да су права жена на овај начин покривена још једино у Уставу.

„Закон о родној равноправности представља устав родне равноправности. Унапређење ове области и положаја жена дуг је процес и у томе ће нам бити потребна подршка свих, укључујући и медије“, казала је Драшковићева.