Михајловићева: Јачамо родну равноправност на локалном нивоу

Михајловићева: Јачамо родну равноправност на локалном нивоу

„Србија је у претходне три године урадила пуно на унапређењу родне равноправности што показује и извештај Светског економског форума, по којем је Србија на 40. месту у овој области од 144 земље. Сада је важно да тај процес пренесемо на локални ниво и створимо услове за већу укљученост мање заступљеног пола у политички, економски и друштвени живот свог града и земље“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију „Локални механизми за родну равноправност – на путу остваривања политике родне равноправности на локалном нивоу“, подсетила да је Србија једина земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности, као и родно одговорно буџетирање.

„Пре пет година само четири локалне самоуправе су потписале Европску повељу за родну равноправност, данас их је 46. Направили смо помаке, у неким областима смо бољи од региона и земаља Европске уније, док у појединим областима, као што је тржиште рада, морамо да радимо још више“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева је додала да Србија данас има само 10 градоначелница и председница општина и подсетила да би свака локална самоуправа требало да има план активности за родну равноправност и бар једну особу задужену да координира локалне институције у овој области.

„Створили смо услове на републичком нивоу, сада је важно да те мере спроведемо на локалу. Координационо тело је ту да вам пружи подршку и помогне да се јаз у родној равноправности смањи и да сви грађани и грађанке имају једнаке могућности“, рекла је Михајловићева.

Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији истакао је да Швајцарска подржава напоре наше земље за унапређење родне равноправности, истакавши да ће родна компонента бити подстакнута у новој швајцарској Стратегији о сарадњи са Србијом.

„Нова Стратегија о сарадњи са Србијом коју ће Влада Швајцарске усвојити предвиђа већи буџет него до сада. Посебну пажњу посветићемо родној равноправности и подршци локалним самоуправама“, рекао је Ге.

Мишел Сен-Ло, в.д. сталног координатора Уједињених нација у Србији захвалио се потпредседници Владе на досадашњим постигнућима, рекавши да је веома важно да Србија ускоро добије нови Закон о родној равноправности.

„Хвала Вам што сте припремили нови Закон о родној равноправности. Надам се да ће он ускоро бити усвојен, јер је од суштинског значаја за бољи положај и жена и мушкараца у Србији“, рекао је Сен-Ло.