Михајловићева и УНИЦЕФ: Рад са децом кључ за родно равноправно друштво

Михајловићева и УНИЦЕФ: Рад са децом кључ за родно равноправно друштво

Унапређење успешне сарадње са УНИЦЕФ-ом и реализација заједничких пројеката у области образовања деце и младих, спречавања дечјих бракова, али и  побољшање положаја деце из ромске популације биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић са новом директорком УНИЦЕФ-а у Србији Регином де Доминићис.

„Координационо тело којим председавам отворено је за све видове сарадње како бисмо поправили положај деце и омладине у Србији. Рад са најмлађима од изузетне је важности за родно равноправније друштво којем тежимо, ослобођено од насиља и дискриминације“, рекла је Михајловићева.

Регина де Доминићис похвалила је напоре државе на овом пољу, рекавши да су стабилна Влада и јасан пут ка Европској унији допринели напретку Србије у односу на претходни период.

„Жеља нам је да са вама потпишемо Меморандум о сарадњи и да заједничким пројектима помогнемо да се положај деце, али и адолесцената побољша. Желимо да будемо ваши партнери и да позитивне моделе имплементирамо у целој Србији“, рекла је Де Доминићис.

На састанку је било речи и о истраживању вишеструких показатеља о положају жена и деце у Србији, које се уз подршку УНИЦЕФ-а и Координационог тела за родну равноправност реализује по шести пут у нашој земљи, као и о потреби укључивања свих релевантних институција како у борбу против раних и дечјих бракова, тако и у опште побољшање услова живота деце и младих.

Потпредседница Владе поклонила је новој директорки УНИЦЕФ-а у Србији пиротски ћилим који су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју су покренули Координационо тело за родну равноправност, НАЛЕД и Етно-мрежа.