Уручено 28 препорука за борбу против дискриминације жена

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас с директорком Канцеларије за људска и мањинска права, Сузаном Пауновић, са којом је разговарала о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације над женама (CEDAW конвенција). Овом приликом Сузана Пауновић уручила је потпредседници Владе извештај о закључцима и препорукама CEDAWкомитета.

Михајловићева је захвалила Канцеларији за људска и мањинска права на свему што раде у овој области, истакавши да је борба за друштво у ком ниједан грађанин и грађанка не трпе дискриминацију заједнички циљ.

„Данас смо разговарале како да заједничким активностима допринесемо реализацији препорука CEDAW комитета и шта је потребно да учинимо да се дискриминација у друштву смањи. Важно је да у цео процес укључимо и организације цивилног друштва и да заједничким напорима мењамо традиционалне приступе и размишљања када је област родне равноправности у питању“, рекла је она.

Потпредседница Владе истакла је да је комитет препознао многе резултате које је држава постигла, пре свега у институционалном и законодавном оквиру, али да је неопходно додатно уложити напоре како би се циљ постигао.

„Чека нас доношење новог закона о родној равноправности, веома важног у овој области. Такође, улога медија препозната је као значајна, да буду више укључени у ову заједничку борбу, и пре него што се дискриминација деси“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да је родна равноправност препозната и у извештају Европске комисије, како кроз рад Координационог тела, тако и кроз Индекс родне равноправности, с обзиром на то да је Србија једина земља ван ЕУ која је увела ове европске стандарде.

Сузана Пауновић истакла је да је данашњи састанак још један показатељ колики значај придајемо препорукама CEDAW комитета и унапређењу родне равноправности у Србији.

„Добили смо 28 препорука које треба да реализујемо до 2021. године. Данас сам их уручила потпредседници Владе, јер само заједно, укључујући све ресоре извршне власти, али и јединице локалне самоуправе и цивилни сектор, можемо успешно завршити посао. Сагласиле смо се да је кључ добра интерсекторска сарадња. Препоруке ћемо упутити и Народној скупштини и биће преведене на све мањинске језике“, рекла је она.

Пауновићева је рекла да се кључне препоруке CEDAW комитета односе на превенцију и заштиту од дискриминације, посебно код вишеструко дискриминисаних група жена.

„Акценат је стављен и на положај жена на селу, наставак економског оснаживања жена, додатним истраживањима и побољшању статистике. На највећем броју препорука држава већ ради, нисмо добили критике, већ је указано на то да појачамо напоре и да нас охрабрују у достизању циљева“, рекла је она.